[LinuxFocus-icon]
<--  | Home  | Map  | Index  | Zoek

Nieuws | Archieven | Links | Over LF
Dit document is beschikbaar in: English  Castellano  ChineseGB  Deutsch  Francais  Italiano  Nederlands  Portugues  Russian  Turkce  Arabic  

[Bruno]
door Bruno Sousa
<bruno/at/linuxfocus.org>

Over de auteur:

Bruno is een Computer Engineering student in het nachtelijke Leiria, Portugal. Overdag werkt hij als programmeur bij de IT afdeling van La Redout S.A. Hij ontdekte Linux een paar jaar geleden en ziet het als de vervulling van zijn droom! De mogelijkheid om mee te werken aan de ontwikkeling van een besturingssyteem. Zijn vrije tijd is toegewijd aan Linux, LinuxFocus (hij is editor/vertaler), aan zijn vriendin en aan zijn studies...



Vertaald naar het Nederlands door:
Guus Snijders <ghs/at/linuxfocus.org>

Inhoud:

 

Boekbespreking: The qmail Handbook

[book cover]

Kort:

Het "qmail Handbook" is geschreven door Dave Sill, de auteur bekend van "Life With Qmail". Het boek is gepubliceerd door Apress. De prijs is ergens rond de 45 Euro, niet te duur en naar mijn mening het geld waard.


_________________ _________________ _________________

 

Introductie

Wat is qmail ?
Wat is een MTA ?
Wat is een MUA?
Qmail is geschreven door wie?

Weet jij het antwoord op alle bovenstaande vragen? Zo ja, dan geloof ik dat je ervaren gebruiker bent (waarschijnlijk een sysadmin of consultant). Zo niet, maak je geen zorgen. Dit boek zal deze dingen uitleggen, en nog veel meer.
Het boek is geschikt voor beide soorten gebruikers, de ervaren qmail gebruiker en de newbie (zoals ik). Het boek is gericht op lezers die willen leren hoe ze een qmail systeem moeten onderhouden. De auteur vermeldt dit in het intro hoofdstuk (XXI)
Het taalgebruik is heel toegankelijk, en naar mijn mening worden de"moeilijke technische termen" duidelijk uitgelegd en de plaatjes ondersteunen de uitleg.
Nog een goed punt, voordat ik het vergeet: de auteur gaat niet uit van een specifieke distributie, zoals Slackware of Suse, maar bij de installatie wordt ingegaan op verschillen tussen verschillende 'smaken' Unix (Linux, Freebsd, etc).  

De indeling van het boek

Hier zou ik gedetailleerd op alle hoofdstukken van het boek kunnen ingaan en mijn mening erover kunnen geven, maar dat zal ik niet doen, om 2 redenen:
Ik schrijf over de hoofdstukken die ik gelezen heb, en beschrijf ze in m'n eigen woorden.

Hoofdstuk 1, "Introducing qmail"
Dit hoofdstuk zal je helpen antwoord te vinden op de gestelde vragen. Als je weet wat qmail is maar je bent niet zeker of het is wat je zoekt, dan is het antwoord te vinden in dit hoofdstuk, daar hier de features van qmail worden besproken.

Hoofdstuk 2, "Installing qmail"
Zoals de naam aangeeft, dit is een stap-voor-stap configuratie gids voor de installatie, het aanmaken van users, directories, het toewijzen van de benodigde permissies...

Hoofdstuk 3, "Configuring qmail: The Basics"
Hier vind je de stappen die nodig zijn om het systeem te laten werken (communiceren met andere MTA's). Onder andere worden hier de qmail controle bestanden, aliassen en het mechanisme van de qmail-users besproken.

Hoofdstuk 4, "Using qmail"
Hier wordt besproken hoe gebruikers berichten kunnen versturen en ontvangen plus een paar utilities om de mailboxen te beheren.

Hoofdstuk 5, "Managing qmail"
Hier wordt een uitleg gegeven over de management commmando's van qmail. Hoe je een wachtij beheert.

Hoofdstuk 6, "Troubleshooting qmail"
Helpt bij het begrijpen van log bestanden, en hoe je ze het beste kunt onderhouden. Ook worden veel voorkomende problemen hier besproken.

Hoofdstuk 7, "Configuring qmail: Advanced Options"
Dit hoofdstuk is waarschijnlijk interessant voor diegenen die Sendmail gebruiken en willen overstappen naar qmail...

Hoofdstuk 8, "Controlling Junk Mail"
Dit hoofdstuk is behoorlijk interessant in deze tijd van spam. Dit vertelt hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Hoofdstuk 9, "Managing Mailing Lists"
Zoals de naam al aangeeft gaat het over mailinglijsten en de meest bekende programma's daarvoor zoals Majordomo en ezmlm.

Hoofdstuk 10, "Serving Mailboxes"
Vragen over toegang tot de mailboxen van buitenaf worden hier beantwoord. De Pop3 en IMAP protocollen komen hier aan de orde.

Hoofdstuk 11, "Hosting Virtual Domains and Users"
Alle processen die nodig zijn bij het implementeren van virtuele mail accounts, worden hier besproken, met behulp van vpopmail en/of vmailmgr.

Hoofdstuk 12, "Understanding Advanced Topics"
Enkele geavanceerde onderwerpen zoals de combinatie van qmail en SQL of LDAP. En als je Windows machines hebt kun je ze beveiligen met anti-virus software in het mail systeem.

Appendices
Hier zijn meer gedetailleerde beschrijvingen te vinden. Indien je na het lezen van het boek nog twijfels of open vragen hebt, is het aan te raden dit hoofdstuk te lezen.  

Conclusie

Het boek is wat de titel al aangeeft, een "qmail handbook". Het is werkelijk het handboek van qmail. Dus, als je een beheerder van een mail systeem bent en je gebruikt qmail, dan is dit wat voor jou. Of je nu een ervaren gebruiker bent of niet. Het boek kan een plekje vinden op je bureau, en als er een probleem optreedt, zoek je in de index. Het is eenvoudig te gebruiken. Een paar blanco pagina's zijn opgenomen voor (wie weet) aantekeningen.

Waarschijnlijk vraagt de lezer zich wel eens af, als je een email stuurt naar iemand, bijvoorbeeld iemand in Dallas stuurt een email naar een franse vriend in Parijs, wat gebeurt er met die email? Welke route wordt er afgelegd?...
Wel, het boek kan je helpen deze vragen te beantwoorden, daar het een technische beschrijving geeft van qmail, en ook theoretische uitleg geeft over de processen die qmail afhandelt, enzovoort...

Meningen van anderen over dit boek zijn te vinden bij amazon.

De beslissing is altijd aan jou...  

References

 

Talkback voor dit artikel

Elk artikel heeft zijn eigen talkback pagina. Daar kan je commentaar geven of commentaar van anderen lezen:
 talkback pagina 

<--, Terug naar de titelpagina van dit nummer

Site onderhouden door het LinuxFocus editors team
© Bruno Sousa, FDL
LinuxFocus.org
Vertaling info:
en --> -- : Bruno Sousa <bruno/at/linuxfocus.org>
en --> nl: Guus Snijders <ghs/at/linuxfocus.org>

2004-03-03, generated by lfparser version 2.43